När man eldar är det mycket viktigt att se till att det blir ordentligt drag i skorstenen. Bra drag får man när kanalen är varm, se alltså till att värma luften i kanalen genom att elda med tidningspapper först. Eftersom det inte finns några ventiler i rummen får man ha en liten springa öppen i ett fönster eller balkongdörren så att det kommer in luft/syre.

Se till att spjället står öppet. Det är viktigt att kontrollera att spjället står helt öppet. Markera på vredet i vilket läge spjället står rätt, se skiss nedan.

Elda friskt. Det får inte pyra, den röken får ingen fart ut genom kanalen. Om veden inte är ordentligt torr är det lätt hänt att den pyr. Se också till att all ved brinner upp och inte slocknar på vägen. Ny ved bör ligga inomhus ett tag så att den sista fukten går ur. Ved som man köper på mackar (dyrt) är ofta ganska dålig, se till att köpa in torr fin ved.

Vid vissa väderförhållanden kan man inte elda. De dagar när luften står stilla och är fuktig och tung, då är det ingen bra idé att elda om man vill behålla grannsämjan. Det finns ca 20 st skorstenar på taket och i varje skorsten mynnar kanaler från både eldstäder och de luftventiler som ska dra ut luft från kök och badrum. När allt fungerar som det ska så innebär det inget problem men om man har baksug i en ventilationskanal så kan det, vid ogynnsam väderlek, innebära att röken från eldningskanalen blåser ner i grannens frånluftsventil.

Till sist – det kommer alltid att märkas när någon eldar i huset, vi måste tolerera viss rökdoft och det hör höst och vinter till – men tänk på att sköta din eldning ordentligt.

SKORSTEn2.jpg
spjäll2.jpg