En bostadsrätt är en upplåtelseform av bostad. Detta innebär att nyttjanderätten av lägenheten, alltså användandet av den, lämnas över under en viss period. Medlemmar i en bostadsförening äger en andel i föreningen, vilket motsvarar en lägenhet. Rätten att använda denna bostad motsvaras av en avgift som betalas varje månad.

Fördelar med att bo i en bostadsrätt

En bostadsrätt ägs egentligen inte av dig, men i stort sett är det nästan som det. Det finns relativt mycket fria tyglar när det kommer till vad du får göra med en bostadsrätt. Detta, tillsammans med andra faktorer, gör att det finns fördelar med att bo i en bostadsrätt.

 • När du köper en bostadsrätt gör du en investering i ditt eget boende.
 • Det kan vara billigare att köpa en bostadsrätt där marknadshyrorna är höga.
 • Du får i princip inreda bostadsrätten hur du vill och göra småförändringar, som ommålning.
 • Större renoveringar behöver godkännande från föreningen. Det brukar däremot inte vara några problem då du bekostar renoveringen och att resultatet ofta leder till ökat värde på bostadsrätten.
 • Genom rätt investeringar i bostadsrätten kan du öka värdet på den. På så sätt kan du få tillbaka mer pengar när du säljer den än vad du köpte den för.

Nackdelar med att bo i en bostadsrätt

Trots att det kan kännas som att du äger bostadsrätten själv, är det en förening som äger den. Det finns därför vissa regleringar. Bostadsrätter kostar även en hel del pengar. Dessa faktorer kombinerat skapar några nackdelar med att bo i bostadsrätt.

 • För att köpa en bostadsrätt krävs det att du har tillgång till mycket kapital
 • Du måste kunna betala en större summa som kontantinsats, antigen med egna pengar eller kontantinsatslån.
 • Du behöver ha god ekonomi för att kunna ta bolån för resterande summa.
 • Det finns en risk att bostadsmarknaden förändras och värdet på bostadsrätten sjunker. Då kan du förlora en stor summa pengar.
 • Trots att det kan vara en fin och dyr lägenhet som du är villig att investera i, kan bostadsrättsföreningen den tillhör gå dåligt. Det innebär att månadsavgiften till bostadsrättsföreningen kan vara hög.
 • Du måste ha ett godkännande från bostadsrättsföreningen innan du gör större förändringar i lägenheten. Ibland kan de inte bli godkända, trots att det är du som betalar för de.

På grund av föreningens stora inflytande är det bra att ha koll på hur en bostadsrättsförening fungerar och hur just den förening du ska flytta in i ser ut. Vi har samlat allt du behöver veta om bostadsrättsföreningar.

Stora delar av bostadsrätten är innehavarens ansvar

Ansvarsområdena för bostadsrätter är många. Nästan allt i en bostadsrätt är bostadsrättsinnehavarens ansvar. Allt som finns och syns inne inuti bostaden är ditt ansvar, medan allt utanför är föreningens ansvar. Om något inuti bostadsrätten går sönder är det ditt ansvar. Detta till skillnad från hyresrätter där en hyresvärd kommer för att hjälpa. Se därför till att inget är på väg att gå sönder, eller redan har gjort det, i och med att du köper en bostadsrätt i befintligt skick.

Tips! Var varsam om din bostadsrätt i och med att du är ansvarig för i princip allt.

Om det skulle börja brinna i din bostadsrätt och elden sprider sig till andra ställen i fastigheten är det du som blir ekonomiskt ansvarig. Som bostadsrättsinnehavare är det därför rekommenderat att du har en hemförsäkring som täcker sådana typer av olyckor, exempelvis bränder eller vattenskador. Med en hemförsäkring kan du ersätta grannens skador. Ett bostadsrättstillägg, en bostadsrättsförsäkring, kan också vara bra att ha för att täcka skador i ditt egna hem.

Bostadsrättsföreningen har en stor roll

För att få bo i en bostadsrätt måste du betala en månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Detta för att täcka kostnader för driften av huset. Föreningen beslutar tillsammans om kostnader. Vad som innefattar kostnader kan exempelvis vara snöröjning eller reparationer av fastigheten. Vid större förändringar av fastigheterna är det föreningen som tar beslutet om att eventuellt höja hyror för att finansiera kostnaderna.

Tänk på! Olika bostadsrättsföreningar har olika avgifter beroende på vad som ingår. Se till att du inte har en för hög avgift och samtidigt är skyldig att utföra arbeten.

För att sänka avgifterna kan det vara bestämt av föreningen att du kanske behöver städa trapphuset vissa veckor eller utföra andra arbeten. Beslut fattas ofta med alla medlemmar inkluderade. Där har du som bostadsrättsinnehavare rätt att medverka på medlemsmöten, för att lägga din röst.

Vid köp av bostadsrätter ingår ofta elavtal, avtal för kabel-tv och internet, som bostadsrättsföreningen förhandlat fram för att sänka priserna. Om de ingår vid köpet betalar du dessa inkluderat i månadsavgiften. De kan även betalas separat, om du skulle vilja välja ett annat alternativ än vad föreningen förhandlat fram.